Hoe kies je de juiste hockeystick?

Hoe kies je de juiste hockeystick?

Op het eerste gezicht lijken de meeste hockeysticks veel op elkaar, maar de samenstelling kan sterk verschillen omdat er diverse materialen worden gebruikt. Zo is bijvoorbeeld het percentage carbon de laatste jaren een steeds grotere rol gaan spelen bij veldsticks.

Bij Jumbo Golf & Hockey vind je altijd een uitgebreid assortiment aan veldhockeysticks van verschillende merken én verschillende materialen. Op deze manier kunnen wij jou altijd een stick bieden die bij je past. Onze specialisten in de Jumbo Hockeystores kunnen je daar heel goed in adviseren én je kunt een stick bij ons altijd uitproberen op onze veldjes in de winkel zodat je zeker weet dat je de juiste stick koopt. Daarbij bieden we ook onze 60 dagen tevredenheidsgarantie. 

De juiste sticklengte

De lengte van een stick is vooral voor kinderen van groot belang. Met een te lange stick is het erg lastig om de techniek in de vingers te krijgen. Met een te korte stick merk je al snel dat je minder slagkracht hebt en is de kans groot dat je niet de juiste houding aanneemt. In onderstaande tabel vind je de lengte van de stick die hoort bij de lengte van een kind. Sticklengtes worden altijd aangeduid in inches. (Één inch is 2,54 CM).

Let er altijd op dat een stick nooit boven je navel uitsteekt. Dit is uitsluitend van toepassing op junior sticks, bij senior sticks speelt dit geen rol. 

 Lengte tot je heup

 Sticklengte

 < 45 cm

18 inch

 45 - 53 cm

21 inch

 53 - 60 cm

24 inch

 60 - 63 cm

25 inch

 63 - 66 cm

26 inch

 66 - 68 cm

27 inch

 68 - 71 cm

28 inch

 71 - 73 cm

29 inch

 73 - 76 cm

30 inch

 76 - 78 cm

31 inch

 78 - 81 cm

32 inch

 81 - 83 cm

33 inch

 83 - 86 cm

34 inch

 86 - 88 cm

35 inch

 88 - 91 cm

36 inch

 > 91 cm

36,5 inch


De meest gebruikelijke lengte voor senioren is 36,5 inch, oftewel 92 centimeter. Mocht je ondanks de juiste houding alsnog geregeld last hebben van je rug, dan biedt een langere stick wellicht uitkomst. 

Een stick heeft verschillende krommingen, wat zijn de verschillen?

Iedere hockeystick heeft een kromming, die wordt aangeduid in millimeters (mm). De kromming van de stick ligt over het algemeen tussen de 16 en de 25 mm. Volgens de officiële reglementen is de maximale kromming 25 mm. Het uitkiezen van een stick blijft een hele persoonlijke keuze. Denk daarbij goed na wat jij wil dat de stick moet kunnen en wat jij met de stick veel in het veld doet. De kromming van de stick is hierin een belangrijk onderdeel.

Als beginnend hockeyer kun je het beste kiezen voor een stick met een minimale kromming of een stick met een hoge Curve Location (hierover later meer). Dit soort hockeysticks hebben in het begin een betere controle over de bal met stoppen/slaan. Hierdoor kan de beginnende hockeyer beter een techniek ontwikkelen.

Sticks met een grotere kromming of een lage Curve Location zijn over het algemeen voor de gevorderde hockeyers aangezien er voor deze soorten sticks een betere techniek gevraagd wordt.

Er zijn vele soorten krommingen mogelijk voor een hockeystick. Daarbij is de Curve Location van belang. Dat is het punt, vanaf de krul gemeten waar de kromming van de stick wordt ingezet. Dit duidelijk wij aan in centimeters. Simpel gezegd is de Curve location het punt, wanneer je de stick op de grond legt, waarbij de stick het hoogtepunt heeft.

Bij de goede keuze van een kromming, kun je ervoor zorgen dat je als speler nog meer jouw eigen spel benaderd. Hierbij kan men denken aan een Mid-Bow voor mensen die zich focussen op een gerichte passing en als tegenhanger een Extreme Low-Bow voor mensen die meer focus willen met 3D-dribbling of het slepen van een strafcorner.

De krommingen zijn grofweg te verdelen in de volgende klassen:

 • Mid-Bow (250-300mm)
  De Mid-Bow kromming is de meest gangbare kromming, deze stick is uitermate geschikt voor een startende hockeyer of een hockeyer die meer de focus op zijn passing legt. Door de hoge Curve Location kan er een gerichte strakke pass gegeven worden en zijn ballen het makkelijkst te stoppen. Dit soort kromming geeft een wat natuurlijkere vorm van hockeyen.
 • Pro-Bow (225-250 mm)
  De hockeystick met een Pro-Bow kromming is ideaal voor een allround speler, die zowel over techniek beschikt als een goede strakke pass. Doordat hij net iets lager kromt dan de Mid-Bow geeft hij iets meer speelgemak bij een indian dribble of verandering van speelrichting. Maar dit zonder dat hij gelijk alle voordelen van een Mid-Bow wegneemt en er nog veel behouden m.b.t. passing. 
 • Low-Bow (200-225mm)
  Hockeysticks met een Low-Bow kromming zijn sticks voor spelers die de 3D spel eigenschappen willen benaderen. Doordat de kromming onder in de stick pas echt begint(Curve Location) is het makkelijker onder de bal te komen, waardoor de bal makkelijker gelift kan worden in een actie of pass. Daarnaast is doordat de haak meer naar binnen staat de bal makkelijker te controleren bij het dribbelen. Wat wel belangrijk is bij een Low-Bow stick is dat je de slagtechniek iets dient aanpassen, doordat de haak meer onder de bal komt kan je sneller de bal omhoog slaan. Je blad zal als het ware verder open staan waardoor je de bal iets meer achter je zult moeten raken.
 • Extreme Low-Bow (200mm)
  De Extreme Low-Bow sticks zijn de sticks met de maximale late kromming. Hierdoor kan men maximaal onder de bal komen en wordt het 3D spel maximaal benut. Daarnaast zorgt een Extreme Low-Bow dat er makkelijker hoge ballen gespeeld kunnen worden.

  Dankzij de late kromming kom je beter onder de bal en geef je net dat extra zetje met de push. Hierdoor wordt een scoop of een liftpass makkelijk gemaakt. Veel sleep/cornersticks worden dan ook in deze mal gemaakt vanwege dat extra zetje. Deze zijn vaak nog voorzien van een sleepgeul(zodat de bal beter in de stick blijft tijdens de beweging) of een ovalen grip om alsnog binnen de grenzen van wat toelaatbaar is te blijven. Ook hier geldt weer dat je rekening houden moet met het aanpassen van de slag, daar deze snel omhoog kan gaan bij een standaard houding.

Carbonpercentage

Voor heel hockeyers speelt het percentage carbon een steeds belangrijkere rol tijdens het kiezen van een stick. Dit carbonpercentage bepaalt namelijk de stijfheid van de stick. Hoe hoger het percentage carbon, des te stugger/stijver de stick aanvoelt.

Door de toename van het carbonpercentage wordt de stick stugger, dit zorgt ervoor dat je de bal meer snelheid mee kunt geven bij een pass of slag. De keerzijde hiervan is, dat bij een foutieve aanname, de bal verder van de stick afspringt en je dus wat controle inlevert.

Dit betekent dat een goede stop/slag techniek vereist is bij een hoog percentage carbon (80% of hoger). Kort samengevat, naarmate het percentage carbon stijgt, wordt er meer verwacht van de techniek van de speler/speelster.

Om het wat overzichtelijker te maken verdelen we sticks in drie groepen:

10% t/m 30% carbon (Soepele sticks)

n de eerst groep schalen wij de sticks van 10 tot 30% carbon, deze stick zijn zeer toegankelijk voor de hockeyers die net beginnen met hockey of aan de eerste volwassenenstick toe zijn. Hierbij kan men denken aan teams vanaf de D/C lijn. Door een relatief laag percentage carbon heeft de speler/speelster veel controle en moet hij/zij harder werken om de bal in beweging te krijgen, dit is zeer gunstig voor het ontwikkelen van de techniek.

30% t/m 70% carbon (Allround sticks)

De tweede groep benadert de grootste groep onder de hockeyers, waarbij de sticks voor bijna elke hockeyer geschikt is. Vaak zien wij dat jonge technische hockeyers vaak een stick kiezen uit deze categorie, omdat hier altijd een stick te vinden is die aansluit op de speelstijl. Daarnaast zal de gemiddelde senioren hockeyer(ster) ook prima uit de voeten kunnen met een stick uit deze groep.

70% t/m 100% carbon (Stugge sticks)

In de derde en laatste groep vinden we sticks die vaak gebruikt worden door de selectiespelers in zowel de senioren teams, als de laatste jeugdteams. Deze sticks zijn zeer stug en geven veel kracht. Hierdoor kan er meer snelheid gecreëerd worden bij het passen en schieten van de bal. Het hogere carbonpercentage zorgt er ook voor dat er een hoog balgevoel ontstaat, zodat de speler/speelster precies kan voelen wat de bal doet.

De krul, wat zijn de verschillen?

De haak van een stick, ook wel “krul” genoemd, is er in diverse vormen. De vorm van de krul is vastgelegd in reglementen. Net zoals bij de kromming heeft ook de krul effect op de manier van spelen.

We kennen de volgende soorten krullen van een hockeystick:

 • Micro/Shorti/Mini
  Dit is de kleinste krul van alle hockeysticks. De haak is ideaal voor de hockeyer die graag snel en makkelijk met de bal wil bewegen. Nadeel is dat de oppervlakte om de bal mee te stoppen/slaan kleiner zal zijn en daardoor dus ook moeilijker. Het vereist meer techniek.
 • Midi
  Deze haak is ongeveer anderhalve inch langer dan de hierboven genoemde Micro. Dit zorgt ervoor dat er een groter oppervlak is voor balcontact. Dit maakt de aanname van de bal iets gemakkelijker. Met de Midi krul blijft de handelingssnelheid tijdens de dribbel nog steeds goed onder controle.
 • Maxi
  Deze haak is weer iets langer dan de midi en maakt de aanname nog gemakkelijker. Het snel hanteren van de stick wordt echter lastiger aangezien het oppervlak een stuk groter is dan de eerder genoemde haken.
 • Hook
  Tot slot de ‘Hook’ oftewel de “U-vormige” haak. Deze haak is ideaal voor de balaanname, met name in de verdediging, gezien het grote oppervlak. Het is echter verre van ideaal voor een aanvaller, die snelle bewegingen met de stick wil maken.

Gewicht van een stick

Naast het carbonpercentage en de kromming is er ook nog een verschil in het gewicht van de stick. Dit kan van belang zijn voor dribbelaars voorin of juist voor krachtpatsers achterin. Denk hierbij ook aan het verschil tussen senior en junior sticks.

Bij Jumbo verdelen we het gewicht in de volgende groepen:

 • Super Light (Tot 520 gram)
  Super Light sticks zijn voor de dribbelkoningen, de pingelaars onder de hockeyers. Door het lichte gewicht kun je makkelijk de maximale handelingssnelheid behalen. Daarbij moet wel gezegd worden dat een stick daardoor iets in kracht verliest.
 • Extra-Light (520 - 550 gram)
  Extra Light sticks zijn sticks die vaak door de jongere hockeyers gebruikt wordten. Een Extra Light stick is namelijk vaak een goede uitkomst om de hoge stickhandeling te behouden. Dit in verband met het lagere gewicht en de nog niet volledige ontwikkeld kracht van jonge spelers. Daarnaast zie je ook dan veel technische spelers vaak neigen naar een Extra Light stick, omdat dit de handelingssnelheid verhoogt.
 • Light (550 - 590 gram)
  Light sticks zien we tegenwoordig het meesete, zeker bij senioren. Dit komt doordat deze gewichtsklasse het best aansluit bij de meeste hockeyers. Er is genoeg gewicht voor een krachtige slag of pass, zonder dat de handelingssnelheid laag wordt. Hierdoor kiezen de meeste spelers dus voor een light stick, omdat dit vrij allround is.
 • Medium (590 - 630 gram)
  Ondanks dat deze stick steeds minder voorkomt, zijn er nog steeds een aantal merken die deze gewichtsklasse voeren. Door het relatief hoge gewicht, ontstaat er een erg hoge slagkracht, echter lever je hierdoor wel fors in op handelingssnelheid. Dit gewicht wordt vaak gebruikt door verdedigend ingestelde spelers, omdat deze vaak langere passes versturen en een beetje extra gewicht dit makkelijker maakt.
 • Heavy (zwaarder dan 630 gram)
  Echte heavy sticks komen nog maar weinig voor. Door het relatief hoge gewicht, ontstaat er een erg hoge slagkracht, echter lever je hierdoor wel veel in op je handelingssnelheid. Dit gewicht wordt uitsluitend nog gebruikt door verdedigende spelers.